Ouders met faalangst? Jazeker: de J/M beschrijft in haar artikel ‘Ouders hebben faalangst’ dat veel ouders opvoeden als zeer stressvol ervaren. Omdat gezinnen zo klein zijn, worden kinderen gezien als ‘project’. Een project dat moet slagen welteverstaan. Ouders zijn bang te mislukken en worden soms faalangstig. De druk op ouders wordt heel hoog: alles moet perfect en tegenslagen worden vakkundig omzeild. Met hyperouders en hyperkinderen als gevolg.
Drukdrukdruk
Kinderen moeten het goed doen op school, lekker sporten, veel beleven en ook nog eens veel vriendjes en vriendinnetjes hebben. Ze worden vaak geleefd door hun ouders, ze rennen van feestje naar kinderboerderij naar leuke winkeltjes naar sport naar… ga zo maar even door. Ouders doen er ook nog eens alles aan om tegenslagen te voorkomen, en als dat niet lukt, lossen ze de tegenslagen voor hun kinderen op. Waardoor kinderen niet leren om hun eigen problemen op te lossen en opgroeien als watjes. Kortom: ouders doen er alles aan om hun kinderen gelukkig te laten zijn en een fijne jeugd te geven.
Maakbaarheid…
De generatie van huidige ouders is opgegroeid in een maakbare wereld. De meeste ouders zijn gewend dat wat ze graag wilden, ze ook kunnen bereiken. Een studie, een baan, een mooi huis, een leuke partner en een verre reis. Niets is onmogelijk, alles is maakbaar.
Maar… als iets niet maakbaar is, dan zijn het wel kinderen. Dit begint voor sommigen al met kinderen willen krijgen. Zodra deze generatie kinderen heeft, wordt alles uit de kast getrokken om te zorgen dat het kind het goed doet en gelukkig wordt. Als het geluk of de ontwikkeling van het kind in het gedrang komt, wordt er meteen een deskunige ingeschakeld.
…maakt niet gelukkig
Blijkbaar worden ouders en hun kinderen hier niet gelukkig van, zo blijkt uit het onderzoek van J/M. Kinderen worden geleefd en groeien ook nog eens op als watjes. En ouders zijn oververmoeid, onzeker en krijgen zelfs faalangst. Kortom, het gezin rent van hot naar her en kan niet meer genieten. Kan dit niet anders?
Behoeften onder de loep
Ik roep ouders op om hun dagelijks leven onder de loep te nemen. Hoe ziet een dag voor je kind eruit? Wat bied jij je kind? Veel uitdaging, maar ook vaak haast? Welke dingen zou je kunnen schrappen? En als je dit eng vindt: waar ben je precies bang voor? Is dit je eigen angst, of die van je kind? Wat zou het je kind opleveren als je het een tandje minder deed?
Kijk eens eerlijk naar de behoeftes van je kind(eren). Doe het eens anders als je dat zo voelt: kijk naar je kind en luister naar je hart!
Hoe ‘hyper’ ben jij als ouder? Hoe ziet jullie dag eruit en vind je dat passen bij je gezin? Wat zou je misschien anders willen? Laat je reactie achter.
Geef een reactie