Ja, ook jij loopt risico op een burn-out
Een schrikbeeld voor velen. Een burn-out. Wist je dat we in deze periode van ons leven het meeste risico lopen op een burn-out? Dat komt omdat we drukker zijn dan ooit. We combineren onze drukke, uitdagende en verantwoordelijke banen met de zorg voor onze kinderen en soms ook met mantelzorg. Op ons werk willen we goed laten zien wat we kunnen en thuis willen we een liefhebbende, goede moeder zijn (ons ideaalplaatje van een ideale moeder: altijd met een glimlach beschikbaar zijn voor de kinderen). Daarnaast hebben we vaak een druk sociaal leven en, oja, we willen natuurlijk ook een leuke relatie hebben…
Omdat we altijd zo hard ons best doen voor anderen (werk, kinderen, partner, familie, vrienden, buren), raken we langzaam uitgeput. We leven op adrenaline (hup-hup, even afmaken nu) en dopamine (yes! ik kan weer iets afstrepen van mijn lijstje!). Als we stilvallen, voelen we ons zo vermoeid, dat we in niets anders meer zin hebben dan tv kijken of facebooken.
Het risico van altijd ja-zeggen…
Waarom rennen we zo hard? Misschien willen we niet tekortschieten in de ogen van anderen. Kunnen we niet ‘zijn’ met het gevoel van niet voldoen aan de verwachtingen van anderen. Om dit rotgevoel te voorkomen, gaan we hard werken. Maar waar we ‘ja’ zeggen tegen de ander, zeggen we vaak ‘nee’ tegen onszelf. We doen onszelf daarmee alsnog pijn. Deze pijn stoppen we vaak weg, tot het na jarenlang niet meer gaat. We lopen vast. Het risico van altijd ja zeggen…
…is een beschadigd stresssysteem
Bij langdurige stress, kan ons lichaam de stress niet meer afbouwen. We hebben een beschadigd stresssysteem, met symptomen zoals: kort lontje, opgejaagd gevoel, geen rust kunnen vinden, emotioneel (huilerig, somber, boos), niet meer goed in- of doorslapen, geen zin meer in sociale contacten of om leuke dingen te doen, ongezonder eten, geen overzicht meer hebben, lichamelijke klachten (pijn in nek of rug, druk op de borst, verkrampte buik), hoofdpijnen, concentratieproblemen, moe of uitgeput voelen.
Heb jij last van deze symptomen? Als je hier niets mee doet, dan loop je helaas het risico om in een burn-out terecht komen (sorry voor deze boodschap…).
Wat is een burn-out?
Veel mensen denken dat burn-out iets in je hersenen is. Een soort overspannen, maar dan wat heftiger. Met een beetje rust gaat het wel weer over.
Burn-out gaat echter veel verder. Want wat gebeurt er als we stress ervaren? We maken adrenaline en cortisol aan. Kort gezegd zijn hormonen die ons doen schrap zetten voor wat er komen gaat. In de oertijd was dat heel handig, toen we nog in de velden liepen samen met beren, mammoeten en leeuwen. Om te overleven is stress namelijk nodig: door het ervaren van stress, kun je namelijk heel hard weglopen of vechten als het nodig is.
Tegenwoordig is deze stressreactie wat overbodiger, omdat er maar weinig levensbedreigende stress is in ons leven. Ondanks dat het nu overbodig is, is ons stresssysteem nog niet aangepast naar de moderne tijd. Ons lichaam vertoont namelijk bij de combinatie -volle-wasmand-zeurend-kind-10-achterstallige-emails- dezelfde stressreactie alsof we oog in oog staan met een leeuw. Het voelt werkelijk als levensbedreigend.
Op zich is er met stress helemaal niets mis. Als we net als dieren deze stress een paar keer per dag goed zouden afbouwen, is er niets aan de hand. Maar daar gaat het mis. Omdat wij nadenken over wat er allemaal mis kan gaan in de toekomst, of is misgegaan in het verleden èn omdat wij altijd bezig zijn en niet genoeg uitrusten, blijft ons lichaam stresshormonen aanmaken. We blijven als het ware ‘aan’ staan. En reageren nogal overtrokken op kleine voorvallen, een beker melk die omvalt of treuzelende kinderen bijvoorbeeld.
Burn-out is ook lichamelijk
Langdurige stress zorgt ervoor dat je lichaam allerlei stoffen in je lijf opmaakt. Het lichaam teert in op zijn reserves. Burn-out is meer dan overspannenheid en niet meer op te lossen met een weekend of week rust. De overspannenheid heeft te lang geduurd en is als het ware ook nog eens lichamelijk geworden. Je lichaam raakt oververmoeid en uitgeput. Je hormonen raken van slag. Jij raakt van slag. Met soms ernstige gevolgen: maandenlang niet kunnen werken en zelfs niet voor je gezin kunnen zorgen.
5 vragen om een burn-out te voorkomen
In mijn praktijk werk ik regelmatig met moeders om burn-out te voorkomen of te ‘genezen’. We gaan met leerzame oefeningen op zoek naar antwoorden op deze vragen. Ook jij kunt jezelf deze vragen stellen. Ik heb er wat ‘voorbeeld’-antwoorden bijgezet om je op weg te helpen (trouwens, coaching kan je op een ‘speelse’ manier helpen om de antwoorden hierop te vinden).
1. Je hebt maar een bepaalde hoeveelheid energie beschikbaar. Waar wil jij je kostbare energie aan uitgeven?
Mijn kinderen, partner en tijd voor mezelf (tijd met vriendinnen, wandelen, oid).
2. Wat kan je minder, anders, of niet meer doen?
Ik kan ouderschapsverlof opnemen, ik kan een hulp in de huishouding nemen, boodschappen laten bezorgen, mijn familie om hulp vragen, vaker een oppas inhuren.
3. Waarvan wil je juist meer van in je leven?
Ik wil meer rust voor mezelf. Meer genieten van mijn kinderen en partner.
4. Wat houdt je tegen? Welke belemmerende overtuigingen zijn er?
De angst om lui te zijn en dat ik de controle verlies.
5. Hoe kun je anders met stress omgaan?
Misschien is een training Mindfulness voor moeders iets voor jou? Mindfulness leert je om beter met tegenslag om te gaan en minder te piekeren over de toekomst en het verleden. Je leert je belemmerende overtuigingen minder belangrijk te laten zijn. Ook leer je om beter te luisteren naar wat je lichaam nodig heeft. Je gaat beter voor jezelf zorgen.
En jij?
Wil jij ook een burn-out voorkomen of misschien ‘genezen’? Wil jij weer de vrouw en moeder van je eigen dromen zijn? Die niet alleen maar leeft voor alles wat ‘moet’, maar echt geniet van haar leven? Je bent van harte welkom op een gratis en vrijblijvende Inspiratiesessie.
Inmiddels heb ik honderden moeders naar volle tevredenheid mogen begeleiden naar een leven in balans. Gun jij het jezelf?
Geef een reactie