Ach, de stress is maar tijdelijk. Nog even doorbijten. Even de knop omzetten.
Maak jij dit jezelf ook wijs? Dat de stress vanzelf overgaat? Dat je binnenkort weer tijd en ruimte genoeg hebt om jezelf op te laden? Bijvoorbeeld: als je kinderen groter zijn, of ze niet meer zo vaak ziek zijn, als ze doorslapen, als ze naar school gaan? Of als jij die afspraak met die vriendin gepland hebt? Een dagje naar de sauna gaat? Een dag vrij bent? Op vakantie gaat?
Maar sorry… stress gaat niet vanzelf over
Veel mensen denken zo. Even de knop omzetten, met de hoop dat het in de toekomst beter gaat. Maar… stress gaat niet vanzelf over. Stress blijft altijd maar doorgaan. Er is een overvloed aan externe factoren die stress blijft veroorzaken. Een drukke periode op je werk, een huilend kind, een zieke ouder. Zelfs (teveel) leuke dingen kunnen ons stress geven.
We geloven dat de stress voorbij is als die vervelende periode voorbij is. Maar stress hoort bij het leven. Stress houdt misschien even op, maar daarna is er wel weer iets anders waar je stress van krijgt. Want er komen genoeg andere stressvolle momenten en periodes op ons pad. Als je verhuisd bent, blijkt de verwarming stuk. Als je ene kind beter is, wordt je andere kind ziek. Enzovoort.
Strategie om met stress om te gaan
Omdat alles verandert in het leven, en mensen het eenmaal lastig vinden om met deze veranderingen om te gaan, blijven we ons gestrest voelen. Ieder heeft hiervoor zijn eigen strategie. Wat is jouw stress strategie? Snoepen, facebooken, appen, jezelf isoleren, heel hard werken of snauwen? Helpt allemaal niet echt om de stress te verminderen, zeker niet op de lange termijn.
Tijdens de gratis Inspiratiesessies stel ik altijd een belangrijke vraag.
“Wat als je nog eens 1 of 2 jaar doorgaat met je leven zoals je nu doet? Hoe ziet je leven er dan uit?”
Voor veel moeders is deze vraag confronterend. Wil ik doorgaan met deze ratrace? En mijn kinderen nauwelijks bewust meemaken door alle drukte en door alles wat moet? Mezelf blijven wegcijferen, tijd voor mezelf missen en me steeds vermoeider voelen? Raak ik uiteindelijk overspannen of krijg ik een burnout?
Daar bij stilstaan is vaak even schrikken. Maar, verlies je moed niet! We weten dat externe factoren altijd stress blijven veroorzaken. Gelukkig hebben we wel degelijk invloed op HOE we vervolgens met deze stress omgaan, en die leer je in een mindfulness training.
Wat mindfulness training je leert
Door het volgen van de mindfulness training leer je te zien dat stress altijd wordt veroorzaakt door je eigen verwachtingen. Je leert om dingen meer te accepteren zoals ze zijn, inclusief je eigen verzet tegen de situatie. Ook leer je om minder te piekeren omdat je vaker met je aandacht in het nu bent. Je leert kiezen voor wat nu echt belangrijk is. En je wordt milder naar jezelf en anderen.
You can’t stop the waves, but you can learn to surf.
Dus. Durf jij jezelf deze vraag heel eerlijk te stellen? Wat als ik nog twee jaar op deze manier doorga?
Merk je dat je nu echt iets wil veranderen? Geef je dan op voor de gratis Inspiratiesessie en ik vertel je of en hoe ik je kan helpen. Natuurlijk kun je je ook opgeven voor de training Mindfulness voor moeders, die binnenkort weer start.
Geef een reactie