Weet je hoe stress ontstaat? Doordat de werkelijke situatie (je kind laat zijn beker drinken vallen) afwijkt van de gewenste situatie (een schoon huis en even ontspannen op de bank zitten). Dit voorbeeld kun je vervangen door talloze andere voorbeelden: je vindt het niet leuk op je werk (je zou willen dat je een leuke baan had) of je vindt dat je teveel alleen moet doen (je wilt dat je partner je ook eens helpt).
Stress ervaren
Zo zijn we dagelijks bezig om de werkelijke situatie af te zetten tegen de gewenste situatie. Dit wordt wel de discrepantiemonitor genoemd: hoe groter het verschil tussen de werkelijkheid en je wens, hoe meer stress we ervaren. We bouwen stress op.
Nog meer stress
Deze discrepantiemonitor zorgt ervoor dat we stress ervaren. Maar het doet nog meer: het zorgt ervoor dat we in de ‘doe-modus’ schieten. We willen het probleem zo snel mogelijk oplossen om naar de gewenste situatie te komen. Doordat we het probleem willen oplossen -en het liefst zo snel mogelijk- raken we nog meer gestrest.
Nooit goed genoeg
Omdat het zo lastig is om de gewenste situatie te bereiken, lijkt het wel of het nooit goed genoeg voor ons is. Want de ideale situatie bestaat niet. Er zijn altijd dingen waar je geen of beperkte invloed op hebt. Er blijven altijd dingen die gewoon nièt leuk zijn in het leven. Al is het maar een beker drinken die omvalt of iets veel ergers.
Wat kun je doen?
Het klinkt als een open deur, maar is tegelijkertijd ook erg lastig. Het leren accepteren van de werkelijkheid. Dus niet als een dolle werken om de werkelijkheid te verbeteren. Maar accepteren dat de werkelijkheid soms rot, stom, saai of ronduit vervelend is. Dit klinkt best lastig en dat is het ook wel een beetje. Maar je kunt het zeker leren!
Wil je dit ook leren?
Misschien is het volgen van een 8-weekse Mindfulnesstraining dan iets voor jou. Je leert het accepteren van situaties, loslaten van je doelen en het opmerken van je automatische reacties (de doe-stand). Alle deelneemsters die de training volgden, merkten een groot verschil.
Eén deelneemster zei bijvoorbeeld: ‘Waar ik een paar maanden geleden voor mijn gevoel dagelijks bezig was met wasjes draaien en opvouwen, merkte ik dat ‘de was’ me eigenlijk helemaal niet meer bezig hield. Al doe ik de was nog net zo vaak als toen…’.
Geef een reactie