Op het eerste gezicht een tegenstelling: een geboorte betekent rouw? Want de geboorte van je kind is toch een mooie gebeurtenis en een heerlijke periode, toch? Wat heeft rouw hier dan mee te maken?
Veel moeders ervaren deze mooie periode anders. Ze weten dat ze zich gelukkig zouden moeten voelen, zo voelen ze zich niet. Waarom voelen veel moeders zich niet meteen 100% gelukkig als ze hun kindje krijgen? Ze zijn in rouw…
Je muur valt om
In de eerste plaats zijn er natuurlijk de zwangerschapshormonen die maken dat je anders reageert dan je normaal zou doen. Over het algemeen ben je wat emotioneler, de muur die je normaal beschermt, valt om en is zo goed als weg. Je reageert daardoor sterker op gebeurtenissen en andermans emoties: je bent sneller prikkelbaar (lees chagrijnig) en huilt sneller. Televisiebeelden die je voorheen niet zo raakten, komen ineens hard binnen. Tel daar het slaaptekort nog eens bij op…
Rouw bij de geboorte
Daarnaast ervaar je als moeder, hoe gek het ook mag klinken, rouw als je kind wordt geboren. Dit is rouw over je vroegere leven waarin alles ongecompliceerd en overzichtelijk leek. Waar je alle verre reizen kon maken die je wilde. Het leven waarin je zomaar een avond uit kon, zonder dat je eerst een oppas hoefde in te schakelen. Waarin je nachten onafgebroken kon doorslapen. Er niet constant een beroep op je werd gedaan. En je niet zo’n grote verantwoordelijkheid droeg. Oók al heb je het zelf allemaal gewild.
Schrikken met schuldgevoel
Veel moeders weten niet dat ze gelijk met de geboorte van hun kind, in een rouwfase terecht komen. Hier schrikken de meeste moeders van, ze voelen zich schuldig niet gelukkig te zijn met zoiets moois, iets wat ze zo graag wilden! Maar rouw over je oude leven is heel normaal, het is alleen een ‘vergeten onderdeel’ van het moeder worden. Je leest er nergens over en de omgeving schrikt er vaak van als je deze gevoelens deelt.
Broeien
Door deze rouw niet de aandacht te geven die het verdient of zelfs te ontkennen, blijft het onderhuids broeien. Bij sommige moeders kan dit omslaan in negatieve gevoelens naar zichzelf of naar hun kind of zelfs spijt van de keuze voor een kind. En ze maken zich hevige zorgen over deze gevoelens, wat het negatieve gevoel alleen maar aanwakkert.
Aandacht voor rouw
Dat hoeft niet zo te gaan. Geef de ruimte aan de gevoelens van spijt en rouw. Zeg hardop waar je van baalt. Als omgeving hier niet goed mee kan omgaan (men schrikt vaak als je zegt dat je weleens spijt hebt), kun je je gevoelens uiten in een dagboek. Of bij een coach die niet schrikt van jouw gevoelens en waar je helemaal jezelf kunt zijn. Je zult merken dat je negatieve gevoelens afnemen en er meer ruimte komt om te genieten van je nieuwe leven. Maar dat kan alleen als je verdriet om je oude leven de aandacht krijgt die het verdient. Dat is afsluiten. Waardoor je weer verder kunt.
Dan verder
Herkennen jullie dit? Deel je reactie hieronder.
Wil je ook ruimte geven aan jouw gevoelens? Maak een vrijblijvende afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek met Renske Tjoelker, Mamas-coach via 06-53927879 of info@mamas-coach.nl of kijk op www.mamas-coach.nl .
Abonneer je op het gratis e-zine en blijf op de hoogte van alle activiteiten, columns, boekentips, etc.
Geef een reactie