Vorige week stond ik even met mijn mond vol tanden, omdat ik me dankzij een drukke moeder, opeens zoiets simpels en belangrijks realiseerde: wij zijn stress inmiddels als onze norm gaan zien…
Kun je ‘te relaxed’ zijn?
Tijdens de vijfde sessie van de training Mindfulness voor moeders, bekende een deelneemster dat ze inmiddels niet zoveel stress meer ervaarde en ze bang was dat ze zich misschien wel ‘te relaxed’ voelde. Was er iets ‘mis’ met haar, dat ze zich niet meer continue opgejaagd voelde? Zou ze nu ontslagen worden, omdat ze ‘te makkelijk’ zou zijn geworden en zich minder druk maakte? Ze levert prima werk hoor, maar zet zich nu misschien voor 90-100% in, in plaats van voor 120%. En dat voelde behoorlijk eng. Alsof er ieder moment iets mis kon gaan. Maar bestaat er wel zoiets als ‘te relaxed’ zijn?
Stress is onze norm
Ik weet niet wat er bij jou gebeurt als je dit zo leest. Maar ik schrok ervan! En let wel, ik schrok niet omdat zij ‘te relaxed’ zou zijn. Nee, ik schrok van het feit dat het in onze hectische maatschappij blijkbaar onze norm is geworden om altijd in de vijfde versnelling te werken en altijd 120% te willen leveren. En dat we het ‘eng’ vinden als we relaxed zijn! Dit moet de omgekeerde wereld zijn.
Hoe is het mogelijk dat we hier beland zijn en stress als onze norm, onze basis, onze nullijn zijn gaan zien?
Ik probeer het te duiden.
Niet alleen drukke moeders, maar de maatschappij is gestrest
Tegenwoordig leven we in een maakbare wereld. Alles wat we willen, kunnen we maken of kopen. Als we een nieuwe telefoon willen, dan kopen we die. In sommige gevallen zelfs dezelfde (!) dag geleverd! Als ons kind het niet goed doet op school, krijgt het bijles of brengen we het naar een nieuwe school. Als we een vakantie willen plannen, dan zoeken we net zo lang tot we de meest perfecte vakantie hebben gevonden. De concurrentie is moordend voor bedrijven dus meestal is de klant koning (of in service, of in prijs en soms allebei). Bedrijven jagen zo hun medewerkers op om de concurrentie voor te kunnen blijven. Op deze manier werken veel bedrijven en is onze maatschappij inmiddels ingericht. Ook wij vinden het vaak vervelend als iemand ons appje niet binnen 10 minuten beantwoordt of onze email 2 dagen laat liggen.
Iedereen heeft haast en stress. En inmiddels is haast en stress blijkbaar onze norm geworden. Niet voor niets dat heel veel mensen een mindfulness training volgen.
Wat er gebeurt als de stress wegvalt
Bij stress spelen er een aantal stresshormonen mee zoals adrenaline en cortisol. Als de stress wegvalt, dan voelen we ons onwennig en blijft het angstige en opgejaagde gevoel voorlopig nog bij ons, zeker als we langere tijd onder stress hebben gestaan. Dit zijn onze hormonen, die niet zomaar uit ons bloed verdwenen zijn. Dit verklaart waarom we ons niet prettig voelen als we even ‘niets te doen’ hebben en maar snel weer was huishoudelijke taken gaan doen om van dit vervelende gevoel af te komen. We hebben last van onze stresshormonen en schuldgevoelens.
Voel jij je ook onrustig bij rust?
Hoe zit dit bij jou? Merk je ook dat je onrustig wordt als je even niets te doen hebt? Niet alleen op je werk, maar ook thuis maar door rent om dit onrustige gevoel te voorkomen? Hoe zou het voor je zijn om echt te kunnen genieten van rust? Zou je dit ook willen leren? Je bent van harte welkom op een gratis en vrijblijvende Inspiratiesessie.
Geef een reactie